lördag 25 december 2010

TRON: Legacy

I över 20 år har Kevin Flynn, grundaren av datorföretaget ENCOM, varit spårlöst försvunnen. Men efter att hans kollega Alan Bradley fått ett mystiskt meddelande från Flynns gamla arkadhall, beger sig sonen Sam Flynn dit. Väl där dras han in i en digital värld skapad av hans pappa. Där måste han slåss för sin egen och pappans överlevnad, mot C.L.U., en klon av Kevin Flynn á 1985.

Det här är upptakten till TRON: Legacy, uppföljaren till den kultförklarade science fiction-filmen TRON från 1982, med Jeff Bridges i huvudrollen som Kevin Flynn. Här återupprepar han den rollen och vi får även se honom i en datoranimerad version av honom själv för 25 år sedan.

TRON: Legacy kan nog vara svårköpt för vissa.
Själva idén att hela filmen utspelar sig inuti en dator, i en digital värld kallad "The Grid", där "program" går runt som vanligt folk och polygoner har ersatt iskuberna i drinkarna (kul detalj!) behöver inte kännas trovärdig, men man måste i alla fall acceptera den för att kunna njuta av filmen.
Och om man gör det så finns det ganska mycket att njuta av.

TRON: Legacy har en ganska tunn story och ett manus som verkligen hade behövt finslipas. Men den har också en unikt snygg, och väldigt cool, estetik. Det är stilrent och futuristiskt och alltihop går i en blå ton som gör filmen väldigt vacker. Vad som förstärker det visuella ytterliggare är 3D-effekterna, som är de bästa sedan Avatar. Ska du bara se en 3D-film som går på bio nu, se den här!

Olivia Wilde som Quorra
Men det allra bästa med den här filmen är Daft Punks filmmusik! Den franska elektro-duon har med en fantastisk blandning av elektronisk musik och klassiskt orkestrerad filmmusik gjort årets bästa soundtrack. Musiken fungerar väldigt bra i sig själv men det är i kombination med filmens bilder som den verkligen kommer till sin rätt.

TRON: Legacy är en bra film med stabilt skådespeleri och hyfsat intressanta karaktärer, som gör pratiga scener uthärdliga trots brister i manuset. Men när vi slipper den banala dialogen och istället serveras fantastiska actionscener (helst i 3D) tillsammans med Daft Punks musik, så förvandlas filmen till något mer än bara bra. I dessa ögonblick är TRON: Legacy en audiovisuell upplevelse utöver det vanliga. En perfekt fusion av bilder och musik som inte riktigt liknar något jag tidigare sett!

Daft Punk - TRON: Legacy på Spotify





Inlägg skrivet av: Jimi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar