söndag 22 augusti 2010

Toy Story 3 - 5 dagar kvar: Historien bakom Toy Story, del 1 av 2

Ingången till Pixar Animation Studios, i Emmerville, Kalifornien
Det som vi idag känner som Pixar Animation Studios, grundades 1979 som the Graphics Group, en tredjedel av datordivisionen i det amerikanska filmbolaget Lucasfilm. The Graphics Group bidrog bland annat till tekniska milstolpar i filmer som Star Trek II och Young Sherlock Holmes. 1984 producerade de, under ledningen av John Lasseter, en man som skulle komma att ha en betydande roll i Pixars framtida succéhistoria, kortfilmen The Adventures of André and Wally B. Animationerna var för sin tid banbrytande och hjälpte till att bygga på intresset för datoranimation.


The Adventures of André and Wally B, från 1984

År 1986 köptes the Graphics Group upp av Steve Jobs, en av grundarna av storföretaget Apple. Det nya independent-företaget fick namnet Pixar. Till en början var Pixar ett dator-hårdvaru-företag, som framförallt sålde sin egen Pixar Image Computer, som bland annat köptes av Disney. Under denna tid gjorde de också sin allra första kortfilm (under namnet Pixar), Luxo Jr., för att demonstrera vad deras dator kunde åstadkomma. Denna lilla kortfilm är anledningen till att Pixar har en hoppande lampa i sin logga. Den lilla bollen som lamporna leker med har också den synts i nästan varenda Pixar-film som har gjorts. Kortfilmen blev oscarsnominerad för bästa animerade kortfilm, vilket gör det till den första datoranimerade filmen att få en oscarsnominering.

Luxo Jr., 1986



Pixar Image Computer sålde aldrig särskilt bra och för att inte gå i konkurs började John Lassetters animationsavdelning göra reklamfilmer för andra företag och deras produkter, såsom Tropicana och Listerine.

1988 släppte Pixar kortfilmen Tin Toy, regisserad av John Lassetter. En film som förutom att den innehåller världens fulaste datoranimerade bebis också vann Pixar deras första Oscars-statyett (till dags dato har de vunnit 24 stycken) och var ett av de projekt som fångade Disneys uppmärksamhet.

En stor inspirationskälla för Toy Story: Tin Toy, från 1988


Efter samtal med Disney under 1990 pitchade Pixar en julspecial för tv, kallad A Tin Toy Christmas, något som aldrig blev av.

Men så i Juli 1991, tecknade Disney och Pixar ett avtal om att arbeta på en film, baserad på karaktärerna från Tin Toy. Filmens namn? Toy Story!

Fortsättning följer...


Ps. glöm inte rösta i Toy Story 3-omröstningen här till höger ;)


Inlägg skrivet av: Jimi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar