fredag 23 juli 2010

Christopher Nolan

Idag har den hett efterlängtade, och redan väldigt hyllade, Inception svensk premiär. Inception är en samtida Sci-fi-action-thriller som utspelar sig inuti det mänskliga sinnet (Your Mind is the Scene of the Crime är "taglinen") Det är allt jag vet. Det och det faktum att huvudrollen spelas av Leonardo DiCaprio, som har en nästan omänsklig förmåga att välja riktigt bra filmer, och att filmen är regisserad av Christopher Nolan, just nu en av Hollywoods absolut skickligaste regissörer. Och han, och hans filmer, tänkte jag skriva lite grann om nu!


Christopher Nolan är en brittisk/amerikansk Regissör, Manusförfattare och Producent, som, förutom Inception, är mest känd för att ha regisserat och skrivit den psykologiska thrillern Memento och för att ha omstartat Batman-serien.
Nolan samarbetar ofta med brodern, manusförfattaren Jonathan Nolan, som skrev manusen till The Prestige och The Dark Knight, tillsammans med Nolan och som skrev novellen "Memento Mori", som den psykologiska thrillern Memento baseras på. På senare år har vissa skådespelare återkommit i hans filmer: Christian Bale (Batman Begins, The Prestige, The Dark Knight), Cillian Murphy (Batman Begins, The Dark Knight, Inception) och Michael Caine (Batman Begins, The Prestige, The Dark Knight, Inception).

Nolan debuterade som filmregissör 1998, med filmen Following, som handlar om en författare som är besatt av att följa efter slumpmässigt valda människor. Något som är speciellt med den här filmen är att scenerna inte visas i kronologisk ordning, ett begrepp som Nolan också använde sig av när han gjorde sin nästa film: Memento. Memento handlar om Leonard Shelby (spelad av Guy Pearce), en man som försöker hitta mannen som våldtog och mördade hans fru. Problemet är att hans, efter att ha fått en skada, inte längre kan bilda nya minnen. På grund av detta lever Leonard sitt liv genom anteckningar och tatueringar som talar om för honom vad han har gjort och vad han måste göra härnäst. Memento är en väldigt originell och väldigt bra film, som blev Christopher Nolans genombrott som regissör. Den har blivit en kultklassiker och rankas ofta som en av hela 00-talets absolut bästa filmer!

2005 hade Batman Begins, pånyttfödelsen av Batman-serien, på bio, regisserad och skriven av Christopher Nolan och med Christian Bale i rollen som Batman. Filmen blev en stor succé bland kritiker och blev Nolan's första riktigt stora publiksuccé.

De flesta av Christopher Nolans filmer handlar om människor som på något vis kämpar med väldigt speciella åkommor (kanske inte det bästa ordvalet, men kommer inte på nåt annat) eller livssituationer (Besatthet, Minnesförlust, Sömnlöshet, Att vara en stads beskyddare).
Ett annat "trademark" för regissören är att han i sina senare filmer (Batman Begins och framåt) helt har utelämnat titelsekvensen och istället visat filmens titel i slutet av filmen.

Uppföljaren till Batman Begins kom 2008. Inför premiären av The Dark Knight handlade en hel del av publiciteten om skådespelaren Heath Ledger, som avled i Januari samma år av en oavsiktlig överdos på receptbelagda mediciner.Det här var den sista filmen Ledger han färdigställa in sin alldeles för tidiga död vid 28 års ålder. Och enligt många är det även hans bästa, för hans insats som Jokern, filmens skurk, är helt fantastisk och vann honom t.o.m. en postum Oscar. Och själva filmen är även den helt fantastisk, faktiskt en av mina absoluta favoritfilmer. Den blev en enorm succé bland både publik och kritiker. Filmen är den 6e mest inkomstbringande filmen någonsin och ligger på 12e plats på IMDBs lista över världens bästa filmer, framröstad av mer än 400.000 filmälskare från hela världen. Filmen fick 8 oscarsnomineringar (och vann två, för Ljudredigering och Manlig Biroll) men snuvades mycket orättvist i de större kategorierna så som Bästa Film.

Och ikväll har alltså Inception premiär och jag skulle inte kunna vara mer exalterad.
Filmen har redan hyllats som ett mästerverk och en av de mest originella filmerna någonsin. Och ni vet den där listan jag skrev om här ovanför? Där ligger Inception 3a!


Fakta:

Namn: Christopher James Nolan
Ålder: 39
Filmografi:

Following (1998)
Memento (2000)
Insomnia (2002)
Batman Begins (2005)
The Prestige (2006)
The Dark Knight (2008)
Inception (2010)


Ni kan förvänta er en recension av Inception innan helgen är slut.

Ha det fint och gör som jag och gå och se Inception så fort ni bara kan!

Inlägg skrivet av: Jimi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar