tisdag 27 juli 2010

Mer än bara samtal!

Gabriel Byrne som Dr. Paul Weston
Jag måste bara tipsa er om en fantastisk TV-serie som heter In Treatment. Serien, vars andra säsong just nu visas på svensk tv, är en amerikansk dramaserie som tillhör den lite udda "under-genren" terapidrama. Gabriel Byrne spelar terapeuten Paul Weston, som varje dag, måndag-torsdag, får besök av en av sina patienter. På fredagar träffar han sin egna terapeut, tillika gamla kollega, Gina (Dianne Wiest). Hans patienter inkluderar, Mia (Hope Davis), en framgångsrik advokat och tidigare patient till Paul, Oliver (Aaron Grady Shaw), en 12-årig pojke som hamnar i kläm när föräldrarna ska skilja sig och, betydligt äldre, Walter (John Mahoney), chef för ett stort företag, vars stress leder till sömnproblem. Alla dessa patienters sessioner är intressanta att följa, när de sakta kommer underfund med vad deras problem bottnar sig i och vad de kan göra åt det. Men den som allra mest fångar mitt intresse och engagemang är unga, cancer-sjuka, April (suveräna Alison Pill) som får terapi hos Paul på tisdagar. April har nyligen fått reda på att hon har cancer, men hon klarar inte av att berätta det för sina föräldrar och anhöriga (de enda hon har berättat det för är Paul själv ...och en byggnadsarbetare). Hon vill inte heller påbörja kemoterapi, något som är väldigt att hon gör snarast om hon överhuvudtaget ska ha en chans att överleva. Anledningen till detta är att April har väldigt svårt att
Alison Pill som cancersjuka April
acceptera hjälp från andra, något som jag tror att många kan identifiera sig med. Hela hennes liv har hon varit den som har försökt göra andra lyckliga samtidigt som hon själv har tyngts ner av inte bara sina egna problem utan även hennes föräldrars och hennes autistiska broder Daniels. Brodern är den som April står närmast i världen och April är den enda som riktigt förstår honom. Men att leva i en värld som för en själv känns märklig och skrämmande har fått Daniel att försöka begå självmord ett flertal gånger.

Att vad som i grunden är runt 25 minuter långa samtal mellan två (eller fler) människor kan bli så intressant och fängslande som In Treatment faktiskt är, det är ganska otroligt. Det krävs fantastiskt välskrivna manus och suveräna skådespelarinsatser för att det ska fungera och bli trovärdigt och In Treatment har både och. Det är inte en serie för alla, långt ifrån, men även de som inte känner sig direkt lockade av en serie som består till 95% av samtal mellan olyckliga människor och en terapeut, lär bli förvånande över hur otroligt medryckande och beroendeframkallande In Treatment är om man bara sätter sig in i den. För den här serien är stundtals 100% engagerande och får mitt totala fokus, något jag knappt kan säga om någon annan serie. Jag har skrattat och gråtit med patienterna i terapirummet och sakta men säkert lär man känna dem, man bryr sig om dem!

Dr. Paul Weston i samtal med unge Oliver
Även Paul har sina problem. Han har precis gått igenom en skilsmässa och han har inte precis den bästa relationen till sina barn. Han kämpar också med dilemmat om vad som är rätt och fel för en terapeut att göra för sina patienter. För det finns gränser, arbetsetiska regler, som man som terapeut ständigt behöver kämpa med. För hur lätt kan det egentligen vara att dag ut och dag in, lyssna på andra människors problem och ibland känna att det inte finns något, som terapeut, man kan göra, men som människa, så mycket mer! För Paul är inte perfekt. Han är en fantastisk terapeut, ja, en av de bästa, men han är också en människa. Och det händer att han går över gränsen. Och det händer att hans patienter går över gränsen. Och det är här In Treatment är som bäst. När det blir mer än bara. När Paul, i förra tisdagens fantastiska avsnitt, efter veckor av att ha försökt att få April att gå till sjukhuset och starta kemoterapin, blir så desperat att han till slut bestämmer sig för att gå över gränsen och själv ta med henne dit. Då blir det mer än bara terapi, mer än vanlig tv och något av det bästa och starkaste jag någonsin har sett!

In Treatment sänds på SVT2 vardagar 22.35. Redan visade avsnitt (dock inte alla) kan ses på SVT Play. Där finns även en dokumentär om skådespelaren Gabriel Byrne.
Säsong 1 av In Treatment finns på DVD nu.


Inlägg skrivet av: Jimi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar